JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Europa måste satsa på 450 mm
Det står nu klart att halvledartillverkarna kommer att ta steget från 300 till 450 mm skivor eftersom det ger en kostnadsbesparing på cirka 30 procent. Slutsatsen kommer från en rapport som den Europeiska kommissionen beställt och som också lobbar för att Europa måste hoppa på tåget för att inte tappa den kvarvarande halvledarindustrin.
Det är bara när det sker ett teknikskifte som det finns en möjlighet att ta igen förlorad mark. Europa missade övergången till 300 mm men har nu chansen att komma ikapp när halvledarindustrin förbereder sig för 450 mm.

Men då krävs gemensamma satsningar från både myndigheter och industrin inklusive en pilotfabrik för 450 mm skivor likande den som håller på att skapas i Albany på USA:s östkust och som fått uppbackning av bland annat Samsung, Global Foundries och IBM. Det är en av slutsatserna i rapporten "Benefits and measures to set up 450 mm Semiconductor Prototyping and to keep semiconductor manufacturing in Europe: The role of public authorities and programmes" som publicerades i onsdags.

En viktig slutsats i rapporten är att övergången till 450 mm verkligen kommer att ske och att det troligen blir den sista uppskalningen av skivstorleken. Den första processnoden på de större skivorna blir troligen 8 nm vilken kan komma i produktion mot slutet av decenniet.

Författarna hävdar också att de processnoder som utvecklas för de större skivorna inte kommer att användas i äldre fabriker med 300 mm-skivor.

Rapporten har tagits fram av brittiska Future Horizons tillsammans med franska Decision på uppdrag av EU-kommissionen och kan laddas ned här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)