JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fortsatt höga priser på hårddiskar
Översvämningarna i Thailand förra året skapa brist på hårddiskar vilket i sin tur ledde till prisökningar. Trots att kapaciteten snart är ifatt väntas priset ligga kvar på en högre nivå även under nästa år, spår analyshuset IHS Isuppli.
Naturkatastrofen i oktober fick det genomsnittliga priset på en hårddisk att hoppa upp från 51 dollar till 66 dollar, en ökning på 28 procent. Prisökningen utlöstes av att antalet tillverkade hårddiskar gick ned med 29 procent under fjärde kvartalet i fjol.

I år har kapaciteten nästan kommit ifatt, antalet levererade hårddiskar ökade med 18 procent under första kvartalet till 145 miljoner och förväntas öka med ytterligare 10 procent till 159 miljoner under innevarande kvartal.

Trots detta förväntas priserna ligga kvar på en högre nivå. IHS Isuppli ser två orsaker till detta. Det har det skett två stora fusioner på sistone. Dels mellan Seagate och Samsung, dels mellan Western Digital och Hitachi GST. De två nya toppspelarna stod för 85 procent av marknaden under första kvartalet vilket kan jämföras med tredje kvartalet i fjol då de två största stod för 62 procent.

Den andra faktorn är att många datortillverkare och andra kunder skrivit långa avtal med hårddisktillverkarna för att säkra leveranserna. Enligt IHS Isuppli medför det att de får betala runt 20 procent mer för hårddiskarna än innan översvämningen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)