JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lysdioder kan växa på papper
Med nanotrådar av zinkoxid på ett tunt lager av den ledande polymeren polydietylfluoren går det att tillverka vita lysdioder direkt på papper. Det har Gul Amin från Pakistan visat i sin doktorsavhandling på Linköpings universitet.
– Det här är första gången någon har lyckats bygga elektroniska och fotoniska oorganiska halvledande komponenter direkt på papper med kemiska metoder, säger professor Magnus Willander, som leder forskningen, i ett pressmeddelande.

Nanostrukturer i zinkoxid har flera egenskaper som gör dem lämpade för tillverkning av vita lysdioder. En är det stora bandgapet som gör att elektronerna flyttar sig lätt och avger förhållandevis mycket energi när de studsat tillbaka in mot kärnan. Energin avges dessutom i form av ett perfekt vitt ljus.

Dessa egenskaper har Gul Amin tagit fasta på i sin doktorsavhandling där han visat hur man växer vita lysdioder direkt på ett papper, som dock måste ha en skyddande hinna av hartsmaterialet cyclotene.

Gul Amin har också visat hur man kan växa nanotrådar på papper, blåsa av dem från underlaget med ultraljud och sedan samla ihop dem i form av ett pulver som sedan kan användas i en tryckpress för att trycka lysdioder på papper eller plast.

Samtidigt har Gul Amin lyckats kombinera zinkoxiden – som är en naturlig halvledare av n-typ – med kopparoxid som är av p-typ till några olika typer av elektrokemiska sensorer.

Här kan avhandlingen laddas ner gratis (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)