JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Foundryna växer – japanska halvledarbolag krymper
När halvledarförsäljningen för årets första sex månader summeras är det knappast någon överraskning att de tre stora foundryna, TSMC, Global Foundries och UMC växer stark. Inte heller kommer det som en överraskning att de japanska halvledartillverkarna går kraftigt tillbaka. Det visar siffror från analyshuset IC Insights.
Lägger man samman siffrorna för TSMC, Global Foundries och UMC växte de med 20 procent från första till andra kvartalet i år. Det finns numera tre foundryn bland de 20 största halvledartillverkarna i och med att Global Foundries tar steget från en 21:a till en 16:e plats. UMC ligger kvar på 20:e plats medan TSMC ligger kvar på en tredjeplats.

Foundryna gynnas av framgången för fabrikslösa företag som Qualcomm i kombination med de traditionella halvledartillverkarnas outsourcing av produktionen till just foundryn.

I stark kontrast till foundrynas framgång står de japanska halvledartillverkarna. De fyra största, det vill säga Toshiba, Renesas, Sony och Fujitsu tappade 16 procent från kvartal ett till kvartal två i år. Enbart Sony uppvisa en positiv tillväxt på 3 procent. Kanske är det inte fullt så illa som det ser ut, skriver IC Insights. Både Renesas och Toshiba har spått en tillväxt på över 20 procent under tredje kvartalet.

Ett annat bolag som kommer att växa starkt är minnestillverkaren Micron som är på väg att ta över den havererade japanska DRAM-tillverkaren Elpida. Affären förväntas lyfta omsättning mellan 2,5 och 3,0 miljarder dollar.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)