JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KTH-forskare vill printa memssensorer
Går det att tillverka memssensorer med bara en dator, ett ritprogram och en skrivare? Det tror några KTH-forskare, som just nu arbetar med att förfina sina idéer för att därefter försöka kommersialisera tekniken.
KTH-forskarnas nya tillverkningsmetod för memssensorer går ut på att bygga lager på lager av kisel, i en tredimensionell konstruktion.

– Vad vi har gjort är att ta fram ett nytt koncept för hur kiselsensorerna ska tillverkas. Detta koncept har vi provat manuellt, och det kan i sin tur användas som modell för en ny 3D-skrivare som kan "skriva ut" sensorerna. Allt baseras på redan existerande teknik, så vi behöver inte utveckla någonting, säger Frank Niklaus, universitetslektor på avdelningen för Mikrosystemteknik vid KTH, i ett pressmeddelande.

För närvarande håller forskarna på att förfina sin tillverkningsmetod. Därefter planerar de att ta fram en 3D-skrivare som ska göra det möjligt att skapa avancerade kiselbaserade nanostrukturer.

– I framtiden blir det inte ekonomisk ohållbart att utveckla en speciell sensor i låga volymer. Det krävs inga jätteinvesteringar för att kunna tillverka ett fåtal enheter, kommenterar Frank Niklaus de egna idéerna.

På sikt är planen att kommersialisera tekniken tillsammans med aktörer från industrin.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)