JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt mobil-OS i ZTE-mobil
Firefox OS

Nytt mobil-OS
i ZTE-telefon

Kinesiska mobiltillverkaren ZTE är först att annonsera webbläsartillveraren Mozillas operativsystem Firefox OS i en smarttelefon. Produkter dyker upp på marknaden under första kvartalet nästa år.
Firefox OSFirefox OSFirefox OSFirefox OSKlicka för större bilder!
Android, IOS och Windows Phone får konkurrens av ett nytt operativsystem nästa år: Firefox OS, som dessutom är det första HTML5-baserade operativsystemet som lanseras.

HTML5-mobiler använder huvudsakligen en webbläsare som användargränssnitt och plattform för appar. Andra sådana operativsystem är Intels Tizen och Googles Chrome OS. Alla tre har Linux som operativsystemskärna.

ZTE väntas släppa de första Firefoxmobilerna i Brasilien.

Mozilla har fler parters för Firefox OS: chiptillverkaren Qualcomm, mobiltillverkaren TCL och mobiloperatörerna Sprint, Telefonica, Deutsche Telekom, Smart, Telecom Italia och Telenor.

Firefox OS lanserades som "Boot to Gecko" i februari och hoppades finnas i mobiltelefoner innan årets slut.

Läget på smarttelefonmarknaden är att Google Android fortsätter tokväxa och nu finns i två tredjedelar av alla nya smarttelefoner. Apple IOS finns i en femtedel. Nokia har entledigat Symbian efter lång och trogen tjänst och plattfomen störtdyker i statistiken. Också Bada, RIM, Meego och WebOS har valts bort av tillverkarna och bleknar sakta bort.

Microsofts senaste försök att slå sig in i smarttelefoner heter Windows Phone 8. Den är en joker i leken med nylanserade mobiler från Nokia, HTC och Samsung.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)