JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uppvärmning kan ge flashminne evigt liv
Ett NAND-flash som klarar 100 miljoner läsningar och skrivningar, att jämföra dagens 10 000. Det säger sig taiwanesiska Macronix ha uppfunnit, och hävdar att det kommer att revolutionera förutsättningarna för användandet av snabba flashdiskar i serverfarmar.
Macronix har hittat en teknik att värma upp flashminnesceller så att de återställs i ursprungligt skick. Tekniken kommer att presenteras tisdagen den 11 december under IEEE International Electron Devices Meeting

100 miljoner är en undre gräns för livslängden – Macronix har inte hunnit testa längre tid än så. Att testa en miljard cykler skulle ta månader.

– Vi har inte sett några tecken på utslitning, säger projektchefen på Macronix till IEEE Spectrum.

Sedan tidigare är det känt att man teoretiskt kan reparera flashminne – närmare bestämt det isolationsskikt som slits ut vid radering – genom att värma upp hela chipet till 250 °C under några timmar.

Macronix har nu konstruerat ett flashminne som kan värma grupper av grindar lokalt till över 800°C under några millisekunder genom att låta ström passera.

Tekniken har flyttats över från Macronix forskning kring PCRAM – en framtida teknik som kan komma att ersätta Flash.

– I princip skulle vi kunna ha infört tekniken redan för tio år sedan. Ingen ny teknik är involverad, säger projektchefen.

Uppvärmningen drar mycket ström. Men den kan göras sällan och exempelvis när när en nätadapter är ansluten, så den ska enligt Macronix inte behöva betyda ett problem för batterilivslängden i en mobiltelefon.

En positiv sidoeffekt är att raderingen i sig går snabbare vid uppvärmning. Tekniken kan därmed också komma att användas för att höja prestanda på flashminnet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)