JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Så blir smart mobil en svart låda
Tre KTH-forskare har tagit fram en teknik för att göra diagnos på bilen med hjälp av mobilladdare och smarta mobiler. Whitebox kallar de sin intelligenta mobilladdare för.
– Inbyggda svarta lådor för att övervaka fordon har funnits länge på den professionella transportmarknaden men aldrig fungerat för privatbilister, säger Isaac Skog, forskare på avdelningen för signalbehandling på KTH i ett pressmeddelande på måndagen.

Det är han och forskarkollegorna Peter Händel och Martin Ohlsson på KTH som tillsammans utvecklat Whitebox.

Mobiltelefonladdaren ser ut som en vanlig laddare och ansluts precis som en sådan till bilens cigarettändaruttag. Förutom att ladda mobilen innehåller laddaren digital signalbehandling och sensorer för att läsa av bilens identitet, dess beteende, samt har möjlighet att kommunicera med den anslutna mobiltelefonen.

Whitebox analyserar överlagrade svaga signaler i cigarettändaruttaget och kan på så sätt ta ett ”fingeravtryck” på bilen. All elektronik har små inbördes skillnader i egenskaper vilket KTH-forskarna utnyttjar.

De tre forskarna räknar med att Whitebox ska resultera i miljövänligare körning, lägre bränsleförbrukning och lägre försäkringspremier.

Då mobiltelefonen är en del av lösningen finns det också möjlighet att dela med sig av den insamlade informationen till andra användare. Detta via exempelvis sociala medier. Att koppla på ytterligare program och funktioner är också en möjlighet för framtiden, menar KTH-forskarna.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)