JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Åtta kärnor i Samsungs mobilprocessor
Nästa generation av Samsungs mobilprocessor Exynos kommer att ha åtta kärnor och vara baserad på Arms arkitektur Big Little. Det avslöjade företaget på mässan CES förra veckan.
Exynos 5 Octa är en av de första som baseras på Arms energibesparande koncept Big Little (länk) och består av två fyrkärniga processorer. Den ena är en kraftfull, fyrkärnig A15 och den andra en enklare, fyrkärnig A7.

Processorn är en uppföljare till Exynos 5 Dual och Quad. Den förstnämnda används bland annat i Googles Chromebook (länk) och Samsungs egen surfplatta Nexus 10.

Jämfört med den fyrkärniga varianten ska nykomlingen ge en effektbesparing på 70 procent. Hur mycket av det som kan hänföras till arkitekturen Big Little eller hur mycket som kommer från en eventuell ny process på 28 nm är inte klart.

Samsung säger inte heller något om när applikationsprocessorn kommer i produktion eller vilka produkter den hamnar i. Kanske blir det den kommande Galaxy S4?

Hur som helst kommer den att konkurrera med bland annat Qualcomms fyrkärniga Snapdragon 800, Nvidias Tegra 4 och ST-Ericsson the Novathor L8580 (länk).

Både Snapdragon och Novathor har LTE-modem på samma chip som applikationsprocessorn.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)