JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skräddarsyr kemi för tryckt elektronik

ArubedoSkräddarsyr kemi för tryckt elektronik

Inte nödvändigtvis bäst men definitivt billigast. Det är målet för årsgamla Arubedo som utvecklar kemiska byggstenar till organisk elektronik inklusive solceller, lysdioder och skärmar.
– OLED fungerar i forskningsskala men det är ganska komplicerade molekyler som är svåra att få kostnadseffektiva i stor skala, säger företagets vd Fredrik von Kieseritzky.
De senaste åren har det dykt upp små OLED-skärmar med stor betraktningsvinkel och bra kontrast i allt från multimetrar till Androidtelefoner. Men när det gäller större skärmar har tekniken visat sig vara svårbemästrad. Samsung visade till exempel upp en stor OLED-tv på förra årets konsumentelektronikmässa CES och Sony hade en på årets upplaga. Men ännu har inget av företagen fått igång produktionen.

– Ett av flera problem är livslängden. OLED-skärmar bränner ut relativt fort.

Det hänger delvis samman med att de aktiva materialen inte tål syret eller vattnet i atmosfären så antingen måste materialet förbättras eller så måste produkten skyddas mot syret med någon sorts kapsling.

Men den korta livslängden behöver inte vara ett problem om man siktar på slit- och slängprodukter. Tillämpningen kan vara ett mjölkpaket med tryckt display eller en smart läkemedelsförpackning som visar när den senaste tabletten trycktes ut.

 Fredrik von Kieseritzky arubedo
 Fredrik von Kieseritzky
– Du skulle kunna täcka hela taket med en solcell som visserligen bara fungerar ett år och inte har den bästa verkningsgraden men som är billig. Eller så kan du göra en reklamaffisch som visar rörliga bilder och fungerar några veckor. Det gäller att tänka lite utanför boxen, säger Fredrik von Kieseritzky.

Fyra av fem grundare till Arubedo är disputerade från KTH och arbetade med organisk elektronik fram till mitten av 2000-talet innan de lämnade området för andra jobb. Men nu är det dags att ta upp spåret igen och kanske är tiden mogen den här gången.

– Alla delägare har startat företag som lyckats bra. Dessutom har vi en bakgrund i processkemi, vi tror det finns en fördel i det.

Arubedo kan ses som en avknoppning från det Uppsalabaserade kemiföretaget OncoTargeting och forskningsbolaget Acreo.

– Det vi lyckats med är att kostnadseffektivt ta fram monomerer, byggstenar som kan omvandlas till polymerer och deponeras i ett och samma steg. Redan i labbet fungerar tekniken för ytor av A4-storlek eller större, säger Fredrik von Kieseritzky.

Utvecklingen av själva tillverkningstekniken sker i samarbete med en forskargupp på University of South Australia. Ett av målen är att hitta en organisk ersättare till den Indiumtennoxid (ITO) som utgör anodlagret i flertalet tillämpning inklusive OLED-skärmar och solceller. Förutom att ITO inte är organiskt är det också förhållandevis dyrt.

– Förhoppningsvis har vi ett färdigt recept redan inom några månader.

Materialet kan sedan säljas till andra forskare men också till företag som utvecklar solceller och bildskärmar.

Arubedo har valt att inte ta in externt kapital. Delägarna liksom forskarna i Australien satsar egen tid. OncoTargeting är delägare vilket ger tillgång till labb i Uppsala till självkostnadspris. För att kunna expandera letar företaget också efter labblokaler i Stockholm..

– Vi har alla tidigare erfarenhet av startupföretag och ingen av oss har någon positiv erfarenhet av riskkapital. Däremot kan vi ta in pengar genom att sälja IP.

Och det lär behövas. En produktionsanläggning för volymproduktion kostar några tiotals miljoner kronor.

– Det finns många som är insnöade på att ha den bästa verkningsgraden på en solcell, men man behöver inte ha det. Vi siktar på något billigt som kan produceras i en rulle-till—rulleprocess och som fungerar, säger Fredrik von Kieseritzky.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)