JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fujitsu och Panasonic går samman
Det två japanska företagen Fujitsu och Panasonic slår ihop sina verksamheter inom halvledarområdet i ett nytt, fabrikslöst företag. Den japanska staten stöttar med kapital.
Den en gång så lönsamma japanska halvledarindustrin har de senaste åren tappat mark till utländska konkurrenter. DRAM-tillverkaren Elpida försattes i konkurs för ett år sedan (länk) och är idag på väg att integreras med amerikanska Micron.

Renesas har nyligen räddats genom ett kapitaltillskott från bland annat den japanska staten på 17 miljarder kronor (länk). Företaget bildades genom en sammanslagning av Hitachi och Mitsubishi år 2003. 2010 adderades NEC:s halvledarverksamhet.

Enligt uppgifter i japanska medier deltog Renesas i förhandlingarna med Fujitsu och Panasonic men valde att inte delta i fusionen.

Gårdagens pressmeddelande ger inga detaljer om fusionen, förhandlingarna pågår fortfarande, men bolagen räknar med uppbackning av den japanska investeringsbanken.

Det nya bolaget, som ännu saknar namn, ska fokusera på tre områden: högprestandakretsar för bland annat servrar och molninfrastruktur, bildsensorer och kretsar för bland annat bildskärmar liksom kretsar för trådlös kommunikation.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)