JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Danskar mäter vinden med mobilen

Danskar mäter vinden med mobilen

Sätt en vindsnurra i smartmobilens anslutning för hörlurarna – och vips kan du läsa av vindstyrkan på skärmen. Så lätt är det, hävdar danska Vavuud, som nu vänder sig till finansieringsmäklaren Kickstarter för startkapital.
Startuppföretaget Vavuuds lilla vindsnurra innehåller två magneter i rotorn som alstrar ett magnetiskt fält när vinden blåser och snurran snurrar. Magnetometern, som finns i de flesta av dagens moderna mobiler, plockar upp magnetfältet och en algoritm som vanligtvis används för ljudbearbetning beräknar vindhastigheten, enligt Vavuud.

– Såvitt vi vet är vi första att använda magnetometern i smartphones på detta sätt, så vi tycker självklart att tekniken i sig är ganska häftigt. Det är också coolt att det på mekanisk nivå fungerar ganska enkelt, men det ligger relativt komplicerad matematik bakom, skriver Thomas P Helms, en av medgrundarna till sajten Techcrunch.

Tekniken har kalibrerats i en vindtunnel vid  Danmarks Tekniska Universitet, norr om Köpenhamn. Den har testats med Apples Iphone 4, 4S och 5, liksom med Samsung Galaxy S2 och S3.   

Förhoppningen är nu att få in 20 000 pund genom Kickstarter, vilket ska vara tillräckligt för att kicka igång projektet på fullt allvar. Finansieringsrundan pågår till den 22 april i år och i skrivande stund har 313 personer donerat 7 307 pund (länk).

Om finansieringsrundan lyckas är planen att den första vindmätaren ska skeppas i juni, då även iOS- och Android-appar väntas finnas tillgängliga från Vavuud. Den kan förbeställas för 15 pund.

Vavuuds tidsplan:
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)