JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt ljud i danska lyxhögtalare

OpalumSvenskt ljud i danska lyxhögtalare

Det danska prestigemärket Audiovector har licensierat delar av Solnabolaget Opalums digitala ljudplattform. Tekniken ska användas för att skapa en aktiv version av Audiovectors Si3 Avantgarde, en högtalare som kostar runt 80 000 kronor paret.
Opalum knoppades av från Linköpings universitet år 2007 för att kommersialisera teknik som förbättrar ljudet i mobiler och andra produkter med extremt begränsat utrymme eller batterikapacitet (länk).

För att bevisa att tekniken fungerar har Opalum, eller Actiwave som företaget ursprungligen hette, utvecklat en serie platta högtalare. Produkterna lanserades för två år sedan under varumärket Opalum och de går att köpa i tio länder.

– Företagets huvudfokus ligger på tekniken. Vi tog fram egna produkter för att bevisa att tekniken fungerar och det har underlättat diskussionerna med olika teknikkunder, säger Pär Gunnars Risberg som grundat bolaget.

Men medan grundidén var att förbättra ”dåligt” ljud i apparater med begränsad volym arbetar Audiovector i lyxsegmentet där det finns gott om plats och all teknik varit analog, fram tills nu.

– Klass-D förstärkare har helt enkelt inte varit tillräckligt bra förrän Opalum lanserade sin Pulse-teknik, säger Ole Klifoth, vd och chefsingenjör på Audiovector.

I grunden är det samma hårdvara som används i Audiovectors högtalare som i Opalums egna.

– Att de har samma hårdvara som oss gör att de inte behövde vara rädda för buggar, de vet att tekniken fungerar, säger Pär Gunnars Risberg.

Det är anpassningen av algoritmerna som skiljer. I danskarnas produkter handlar det om att få till ett ljud som är helt perfekt, utan restriktioner på utrymme eller effekt.

I vanliga fall går anpassningen ut på att karakterisera enheten för att ta reda på varför den till exempel låter burkigt. Sedan skapas en algoritm som används för att signalbehandla ljudet som först delats upp i bas, mellanregister och diskant.

Därefter omvandlas det modifierade ljudet till en pulsbreddsmodulerad signal som driver förstärkaren, som är av klass-D.

Förutom algoritmerna är den patentsökta Pulse-tekniken för klass-D förstärkaren en viktig komponent i Opalums plattform.

– Man vill göra ljud och inte värme så klass-D-förstärkare har fått ett totalt genombrott de senaste åren, speciellt i mobila applikationer.

Orsaken är den höga effektiviteten som normalt ligger runt 90 procent. Äldre förstärkare stannar på 50 procent.

Förutom högtalare behövs också en centralenhet, ungefär som ett nätverksnav, där ljudkällor som tv:n, spelkonsollen eller mediacentralen ansluts. Från nätverksnavet skickas det digitala ljudet över en vanlig parkabel till högtalarna. Kabeln kan klippas av i lämpliga längder och man slipper dyra specialkontater.

Ljudsignalen ligger överlagrad på strömmatningen och det går att dra sladden vidare från en högtalare till nästa.

– Den digitala ljudsignalen är okomprimerad och det blir ingen fördröjning eftersom den inte går genom luften, säger Pär Gunnars Risberg.

Företaget har cirka 15 anställda och har tagit in 32 miljoner i kapital, huvudsakligen från SEB och Industrifonden.

– Vi har dialog med de största mobiltelefontillverkarna och eftersom teknikplattformen är färdig går det snabbt att skala upp volymerna.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)