JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sverige sämst på solcellsel

Sverige sämst på solcells-el

Efter sommaren väntas en stor trendrapport om solcellsläget i världen från International Energy Agency – Photovoltaic Power System Program (IEA PVPS). Inför släppet lockar man med en förhandsrapport där det tydligt framkommer att Sverige, Norge och Turkiet är sämst i klassen.
Visserligen handlar det om preliminära uppgifter som nu släpps (se pdf), men tydligt är Tyskland och Italien ligger i en klass för sig jämfört med övriga världen när det gäller solcellskapacitet i förhållande till landets hela elförbrukning.

Tyskland och Italien länderna har nu tillräckligt med solcellskapacitet att producera 5,6 procent respektive 5,75 procent av sitt årliga elbehov.

Av de 30 länderna som rankas delar Sverige sista platsen med Norge och Turkiet. Alla tre länder producerar bara 0,01 procent av sitt årliga elbehov med solceller, enligt rapporten

Några andra intressanta detaljer från den preliminära rapporten är:

• Minst 28,4 GW solcellssystem installerades i världen under förra året, vilket visar på en i stort sett stabil solcellsmarknad jämfört med 2011 .

• Solcellsmarknaden i Europa har minskat betydligt, från 22 till 16,9 GW. Trots det är den europeiska marknaden fortfarande i särklass största med 59 procent av världsmarknaden för installerad solcellseffekt.

• Asien har den högsta tillväxten med 66 procent. Kina gick upp på andra plats med störst installerad solcellskapacitet under fjolåret.

• Bland topp tio-länderna finns fem europeiska och fyra från Asien-Stillahavsområdet.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)