JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska opto-överlevaren fyller tio

Tioårsfest för svenska opto-överlevaren

Järfällaföretaget Syntune, med rötter i 90-talets svenska optounder, fyller tio år i år och firar med en hejdundrande fest i slutet av maj. Syntunes avstämbara lasrar är i dag en nyckelkomponent i nuvarande ägaren Finisars optiska subsystem.
Födelsedagsfesten börjar tidig eftermiddag den 29 maj med seminarier, tal och rundvandring i laserfabriken på Bruttovägen 3 i Järfälla, och håller på till sena kvällen. Först mingel vid kajkanten och bryggan till kyldammen, sedan middag och fest på restaurang Sjökanten.

Inbjudare är delar av järngänget från Syntunes föregångare Altitun och Syntunes tidiga år - Patrik Evaldsson (bilden till höger), Pierre-Jean Rigole, Peter Szabo, Mikael Rask, Gert Sarlet (bilden till vänster) och Björn Broberg (bilden till höger längst ned).

Ingen som varit engagerad i den svenska elektronikbranschen på 1990-talet glömmer begreppet det svenska optoundret.

Uppemot tjugo små och stora svenska företag utvecklade och tillverkade produkter för snabbare och effektivare signalöverföring i optiska fiberkablar.

Värdet på alla dessa företag var astronomiskt under 1990-talets börsyra.

Mest spektakulär var värderingen av KTH- och Acreo-avknoppningen Altitun, som utvecklat en avstämbar laser som skulle göra de optiska fibernäten flexibla och spara miljarder åt nätägare och telekomföretag.

Altitun, som grundades 1997 av Lennart Ramberg, Björn Broberg, Stefan Lindgren, Stefan Nilsson och Robert Plastow, såldes efter  bara tre års verksamhet till det amerikanska telekomföretaget ADC för häpnadsväckande 8 miljarder svenska kronor.

Altitune hade då cirka 40 anställda elektronikingenjörer, fungerande prototyper ute hos många kunder och åtminstone en stor order på gång - men bara småskalig produktion.  Man hade precis börjat bygga upp fabriken i Järfälla för att ta produkten till volymproduktion.

Knappt tre år senare, sommaren 2002, bestämde sig ADC för att lägga ned verksamheten i Sverige. Man varslade samtliga 150 anställda om uppsägning och sålde den nybyggda fabriken på auktion.

Ur spillrorna från Altitun uppstod Syntune.

– Vi började skissa på ett nytt företag under hösten 2002 och i januari 2003 skrevs aktieägaravtalet, säger Gert Sarlet till Elektroniktidningen.

Från att ha varit cirka 150 anställda i Altitune startade man nu om med väsentligt färre anställda. Produktionen lades ut på det då nystartade företaget Optillion i Skärholmen söder om Stockholm.

Syntune hade fått en exklusiv licens på ett laserkoncept som utvecklats inom EU-projektet Newton - New Widely Tunable Lasers for Optical Networks.

Den lasern var av typen MG-Y - modulated grating Y-branch - och patentet ägdes gemensamt av forskningsinstitutet Imec, universitetet i Gent och brittiska Gayton Photonics.

Men Optillion, som var Syntunes kontraktstillverkare, gick i konkurs i februari 2005. Produktionen lades i stället över till Järfälla och indiumfosfidfoundryt Svedice, som var en avknoppning från gamla Ericsson Microelectronics.

Först under 2007 lanserade Syntune de första kvalificerade produkterna och därefter började försäljningen ta fart.

Men snart tornade problemen upp sig.

Tillverkningen hos Svedice var hotad när ägarna ville lägga ned och Syntune tvingades ta över fabriken.

Finanskrisen och gjorde det omöjligt för Syntune att ta in nytt riskkapital.

Som lök på laxen stämdes Syntune av amerikanska JDS Uniphase för patentintrång på avstämbara lasrar.

I december 2008 tvingades Syntune upprätta en kontrollbalansräkning.

Då dök det norska elektronikkonglomeratet Ignis upp som en räddande ängel och köpte Syntune i maj 2009 för lite drygt 60 miljoner kronor. Billigt sa man då.

Två år senare såldes Ignis till amerikanska Finisar och därmed var Syntunes framtid säkrad.  Finisar är ett jätteföretag inom optiska system med över 9000 anställda världen över.

Finisar Sweden, som Syntune numera heter, har cirka 80 anställda i Järfälla.

Fakta Syntune

Syntune tillverkar avstämbara lasrar med monolitiskt integrerade förstärkare och modulatorer för telekommunikation.

Lasrarna täcker hela det så kallade C-bandet med 89 kanaler som är separerade med 50 GHz.

Omsättning 2012: Cirka 100 miljoner kronor

Tillverkning: Fler än 20 000 lasrar per år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)