JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia starkare utan Siemens

Nokia starkare utan Siemens

Analysfirman Gartner applåderar skilsmässan mellan Nokia och Siemens i nätverksbolaget NSN. Den har gjort Nokia starkare på marknaden för framtidens mobila bredbandsteknik LTE.
Gartner placerar Nokias nätverksbolag NSN i det åtråvärda högra hörnet i matrisen över världens största nätverksföretag i rapporten ”Magic Quadrant for LTE Network Infrastructure 2013”. (Länk till rapporten här)

Där tronar NSN, som numera ska uttydas Nokia Solutions and Network istället för Nokia Siemens Network, jämsides med Ericsson och bättre positionerad än Huawei och Alcatel Lucent.

I mitten av matrisen ligger Samsung, Cisco,  ZTE och delvis också NEC, medan Gartner placerat  Datang Telecom och Fujitsu i förlorarrutan längst ned till vänster.

Gartner skriver i rapporten att skilsmässan från Siemens den 1 juli i år har suddat bort den osäkerhet om företagets framtid som funnits länge.

Framför allt räknar Gartner med att den nuvarande företagsledningen med vd Rajeev Suri, som framgångsrikt strukturerat om företaget, stannar kvar när Nokia nu tagit över ägandet till 100 procent.

Den nya ägarsituationen gör också att företaget kan hålla spekulativa investerare borta från verksamheten, menar Gartner.

Nokia betalade
1,7 miljarder euro för Siemens 50-procentiga andel i NSN, som nu är ett helägt dotterbolag till Nokia med huvudkontoret i Espoo. Affären offentliggjordes den 1 juli och slutfördes den 7 augusti.

Vid senaste årsskiftet hade NSN drygt 58 000 anställda i mer än 150 länder, varav närmare 6 000 i Finland.

NSN har sex fabriker runt om i världen, varav en i Uleåborg i Finland. Uppgifter i finländsk press antyder att NSN kommer att sälja ut sina egna fabriker till kontraktstillverkare som Foxconn, Flextronics, Sanmina-SCI och Jabil.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)