JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Staplar FPGA på minneskub
15 gånger mer minnesbandbredd, 70 procent lägre energiförbrukning och 90 procent mindre kortyta. Det blir resultatet om man kombinerar en FPGA med en minneskub, hävdar Altera och Micron.
Hybrid Memory Cube eller HMC är ett kommande alternativ av olika typer av DIMM-moduler. I HMC staplas minnena på höjden och anslutningarna mellan minnena görs med viahål genom kislet istället för att leda ut signalerna till kanten av kretsarna (länk).

Utvecklingen drivs av ett konsortium med Micron och Samsung i spetsen. Nu har den förra testat att koppla ihop en minneskub med en FPGA från Altera.

Det handlar om en Stratix V, en FPGA på 28 nm. Demonstrationen ska ses som en försmak av vad man kan åstadkomma i nästa generation, med Stratix 10 och Arria 10.

Utvalda kunder kan redan nu designa med minneskuben för Arria 10 som kommer att tillverkas i en 20 nm-process och ska börja sampla i början av nästa år. För den betydligt vassare Stratix 10, som ska tillverkas i Intels 14 nm-process, kan kunderna börja designarbetet först nästa år.

Minneskuben ger upp till 15 gånger mer bandbredd än en DDR3 modul. Vidare använder modulen 70 procent mindre energi, liksom 90 procent mindre kortyta än dagens lösningar.

HMC ska börja sampla senare i år och volymproduktionen startar under 2014.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)