JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Indien vill bygga två halvledarfabriker
Två konsortier med processteknik från IBM respektive ST Microelectronics har fått klartecken av indiska myndigheter för sina planer att bygga var sin halvledarfabrik. Konsortierna räknar med att spendera ungefär fyra miljarder amerikanska dollar vardera. Förhoppningen är att andra ska följa efter.
Indien vill minska importen av halvledarkretsar men har haft svårt att locka utländska företag att starta produktion i landet. I ett nytt försök erbjuder myndigheterna subventioner i form av bland annat kapital, räntefria lån och skattelättnader. Hur mycket det handlar om framgår inte av nyhetsbyrån Reuters rapportering.

Klart är i varje fall att det finns två konsortier som är intresserade. Det ena leds av indiska Jaiprakash Associates och israeliska Towerjazz och ska hämta tekniken från IBM. Konsortiet planerar för en fabrik i närheten av New Delhi. Fullt utrustad kostar den fyra miljarder dollar, men inget sägs om vilken processnod det handlar om.

Det andra konsortiet led av Hindustan Semiconductor Manufacturing Corp tillsammans med malaysiska Silterra. Processtekniken kommer från ST Microelectronics. Fabriken hamnar i delstaten Gujarat.

Enligt Reuters måste IBM och ST Microelectronics ta mist 10 procent av respektive projekt medan den indiska staten tar 11 procent i vardera projektet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)