JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Reguljära uttryck ingen match för Microns superprocessor
AP
Antiterrorism och komplex genetisk analys – med långt effektivare metoder än som finns idag. Det blir enligt den amerikanska väletablerade minnestillverkaren Micron möjligt med hjälp av en ny sorts processorarkitektur för matchning av så kallade reguljära uttryck.
Tekniken består av tiotusentals upp till miljontals sammankopplade beräkningselement. Den kallas för Automata Processor (AP) och kan användas för att matcha så kallade reguljära uttryck.

Georgia Institute of Technology har hjälpt Micron med utvecklingen och använder AP för att lösa bioinformatikproblem. Närmare bestämt en typ av problem som kallas biological motif-finding som är ett så kallat NP-hårt problemområde. Enligt Wikipedia handlar motif-finding om att hitta betydelsebärande sekvenser av DNA-segment – sådana beskrivs just med hjälp av reguljära uttryck.

GIT har lyckats hittat lösningar på större motif-problem än någon annan tidigare gjort, med hjälp av Microns AP.

Bioinformatik, video- och bildanalys och nätverkssäkerhet är tillämpningsområden eftersom de kännetecknas av ickestrukturerade dataströmmar och det är något som AP är bra på att hantera, enligt Micron. AP ”skapar ordning ur kaos” enligt ett av företagets många slagord för tekniken.

Också University of Missouri använder AP för att matcha reguljära uttryck i hög hastighet.

Utvecklingsverktyg för AP ska släppas under 2014, enligt Micron. Ett PCI Expresskort med AP-processorer kommer att finnas tillgängligt för utvecklare. Provexemplar släpps 2014.

Skarpa produkter kommer att släppas i form av AP-processorer och DIMM-moduler.

Micron grundar ett center för forskning i Automata-beräkningar på University of Virginia.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)