JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Arm-serverpionjär ger upp
Arm-serverpionjären Calxeda ger upp matchen och börjar avskeda personal och avyttra intellektuell egendom. Idén att konkurrera med x86 om en plats i strömsnåla servrar lever vidare i andra företag.
Företaget grundades 2008 under namnet Smooth-Stone. 100 miljoner dollar lyckades man samla ihop, från bland annat Arm Holdings.

– På den tiden fanns det inte på kartan att Arm-baserade servrar skulle kunna utmana industrijättarna. Numera betraktas det som oundvikligt, säger marknadschefen Karl Freund till tidningen PC World.

Resten av kampen kommer Calxeda att få betrakta från sidolinjen. Företagets pengar har tagit slut och man hittar ingen som vill skjuta till nya.

– Vi känner oss stolta över vad vi åstadkom och det känns tråkigt att vi inte får vara med att avsluta jobbet, säger  Karl Freund.

Bedömare tror att Calxeda föll på att Arm dröjde lite för länge med att lansera 64-bitarskärnor. Under tiden fick Calxeda spendera sin tid och sina pengar på inte lika intressanta 32-bitarsprocessorer.

Det är på 64 bitar som fokus ligger nu. AMD:s första Arm-processor, som ska skeppas under första kvartalet 2014, är en 64 bitars-processor med Cortex A57-kärnor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)