JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Obducat behöver pengar - igen
Nanoimprintföretaget Obducat i Lund behöver återigen pengar i kassan. Styrelsen föreslår därför att aktieägarna satsar ytterligare 20 till 30 miljoner kronor.
För två år sedan gick Obducat genom en rekonstruktion. Därefter blev företaget jagat för sina skatteskulder, som dock efter domstolsbeslut skrevs ned med 75 procent vilket påverkade resultatet positivt med 25 miljoner kronor, konstaterar Sydsvenskan.

Men de nedskrivna skulderna tycks inte hjälpa företaget, vars styrelsen nu föreslår en extra bolagsstämma den 12 mars med syfte att beslut om en nyemission för att initialt tillföra cirka 20,5 miljoner kronor, före emissionskostnader. Vid fullt utnyttjande av de teckningsoptioner som ges ut tillförs Obducat ytterligare cirka 10,5 miljoner kronor.

Företaget skriver ”Med utgångspunkt i det senaste årets två industriella genombrottsorders kommer bolaget att använda emissionslikviden för att kunna vidta offensiva marknadsorienterade åtgärder i syfte att ytterligare öka bolagets kommersialiseringsförmåga.”

Det var i början på detta år som Obducat fick en order i Asien värd 22 miljoner kronor under de kommande två åren.

– Det här är något av en genombrottsorder för oss. Vi har väntat på att LED-industrin ska börja gå över till en nyare och mer kostnadseffektiv produktionsteknik som vi står för. Det har tagit längre tid än vad vi hade trott, men nu finns det hopp om att det kan lossna, framhöll Patrik Lundström, vd Obducat, då.

Sydsvenskan konstaterar dock att företaget genom åren varvat förlustår med ekonomiska tillskott. För 2013 redovisade företaget en förlust på 9,6 miljoner kronor.

Sydsvenskan pekar också på en inkonsekvent analys av marknaden i företagets senaste årsredovisningar. Tidningen skriver ”2012 skrev bolaget i årsredovisningen att det fanns en överkapacitet i led-industrin som ledde till sämre priser och lägre lönsamhet för flertalet tillverkare. Nu heter det att Obducat ser en ökande marknadspotential i led-industrin och behöver mer pengar för att kunna sälja mer.”

Obducats amerikanska konkurrent Molecular Imprints köptes förra veckan av japanska Canon som vill stärka sitt erbjudande till halvledarindustrin. Ingen köpeskilling har uppgetts med i media spekuleras det att prislappen låg på 98 miljoner dollar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)