JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fira med fejkad fastlagsbulle

Fira med fejkad fastlagsbulle

Äntligen är fettisdagen här med mängder av färska gräddsemlor. Fast på Chalmers har forskaren Ruggero Verre istället skapat nanosemlor i form av optiska antenner – varken mättande eller gott, men lite kul.
De små semlorna på bilden är i själva verket extremt små antenner för synligt ljus. De är byggda av guld och glas istället för bröd och grädde. Och varje liten semla är cirka 100 nanometer, alltså ungefär en miljondel av en riktig gräddsemla.

Strukturerna har skapats med en metod kallad kolloidal litografi. Antennerna fungerar ungefär som vanliga tv-antenner när de fokuserar, förstärker och riktar ljusvågorna, men eftersom synligt ljus har mycket kortare våglängd än radiovågor blir antennerna mycket små.

De optiska antennerna kan exempelvis fungera som sensorer för att upptäcka enstaka giftmolekyler eller biomolekyler, vilket på sikt tros kunna användas för att diagnostisera sjukdomar betydligt tidigare än idag.

Andra möjliga användningsområden som forskarna ser är fotokatalys och solcellsteknik, liksom  kvantoptiska effekter för framtida kommunikationstekniker.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)