JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trångt i etern? Byt frekvens!

Trångt i etern? Byt frekvens!

Elsäkerhetsverkets tidning har i nya numret uppmärksammat problemet med de fria radiofrekvenserna som ställer till det för både fjärrstyrda billås och trådlösa internetroutrar. Byt kanal, lyder rådet.
Både Post- och telestyrelsen PTS och Försvarets forskninginstitut FOI har tidigare rapporterat om radiostörningarna.

PTS tar upp problemet ur ett konsumentperspektiv och förklarar vad man ska göra när fjärrkontrollen till billarmet, villalarmet eller portöppnaren inte fungerar medan FOI i en 30-sidig rapport skriver om ”Radiostörningar – ett växande hot”.

Henrik Olsson, elinspektör vid Elsäkerhetsverket, varnar i nya numret av Elsäkerhetsverkets tidning Aktuellt för att fjärrkontrollen till bilen eller villan kan slås ut av speciella störsändare som är populära hos kriminella element.

- Kontrollera alltid att bilen reagerar på fjärrlåset innan du lämnar den, skriver han.

I PTS konsumentvägledning råder man att överrösta andra sändare genom att hålla fjärrkontrollen så nära radiomottagaren som möjligt.

Men bästa lösningen är att inte trängas på samma radiofrekvens som grannarna.

- Välj att köpa sådana trådlösa apparater som har en frekvensomkopplare eller kanalomkopplare så att det går att byta till en ledig radiofrekvens eller kanal inom det licensfria radiofrekvensutrymmet, skriver PTS.

Trots att det finns många radiofrekvenser eller kanaler brukar många trådlösa apparater vara fabriksinställda på en och samma radiofrekvens, 433,92 MHz, mitt i det licensfria utrymmet.

- När flera sådana trådlösa apparater, på samma radiofrekvens, används samtidigt inom 100-200 meters avstånd kan det helt enkelt bli trafikstockning, skriver PTS.

Länk till PTS.

Länk till FOI.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)