JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bill Gates om jobben som försvinner

Bill Gates om jobben som försvinner

Världens rikaste person Bill Gates uttalar sig gärna om utvecklingen i världen. Nu varnar han för att regeringar och arbetsmarknadsorganisationer inte inser hur många arbetstillfällen som kommer att gå förlorade av den pågående automatiseringen.
Bill Gates intervjuades i går av den amerikanska tankesmedjan The American Enterprise Institute och det videofilmade seminariet blev flitigt citerat i amerikansk press.

Bill Gates menar att den snabba tekniska utvecklingen innebär att arbetsmarknaden om 20 år kommer att vara totalt förändrad.

- Datorprogram som automatiskt utför arbetsuppgifter, så kallade bots, tar över allt fler arbetsuppgifter som i dag görs för hand, sa Bill Gates .

Han använder sig av begreppet ”software automation”,  som oftast översätts med ”bots”, en förkortning av robots.

En bot kan till exempel vara en så kallad sökspindel som söker igenom sidor på internet. Det kan också vara datorprogram som utför kundtjänstuppgifter eller andra funktioner på internetsidor.

- Teknikutvecklingen kommer att minska efterfrågan på många typer av manuella arbeten, framför allt jobb med låga krav på utbildnng och erfarenhete. Jag är inte säker på att folk i allmänhet har det klart för sig, säger Bill Gates.

Han tror inte att utvecklingen går att hejda, men man kan mildra effekterna om man stimulerar företag att anställa genom att ändra skattesystemet.

Däremot tror han inte på att höja miniminlönerna. Det får bara motsatt effekt, menar Bill Gates.

Se hela intervjun här.

I en annan intervju nyligen uttalade han sig om teknikutvecklingen, som enligt vissa ekonomer och analytiker visar tecken på att sakta av och inte längre driver produktivitet och ekonomisk tillväxt.

- Det där är en av de dummaste jag någonsin hör. Innovationer rör sig framåt i en skrämmande hög hastighet. Jag skulle vilja träffa dem som säger att innovationerna tagit paus och fråga var de har varit de senaste åren, sa Bill Gates i en intervju med tidningen Atlantic i onsdags. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)