JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solcellsforskare får 2 miljoner
Det svenska materialteknikföretaget Dyenamo –  som utvecklar materialkomponenter för grätzelsolceller eller så kallade molekylära solceller – har tilldelats 2014 års Ingemar Croon Award på 2 miljoner kronor. Utöver pengarna erbjuds företaget en plats i KTH:s inkubatorlab Greenhouse Labs.
– Priset ger Dyenamo förutsättningar att anställa strategisk personal för att arbeta mer effektivt med tillväxtutmaningar såsom uppskalning av material, undersökning av nya marknadssegment mot exempelvis organisk elektronik och solbränslen, säger Henrik Pettersson, vd på Dyenamos i ett pressmeddelande.

Henrik Pettersson är en av fem grundare. De övriga är Gerrit Boschloo, Anders Hagfeldt, Lars Kloo och Licheng Sun.

Tillsammans har de fem genom sin forskning vid KTH, Uppsala Universitet och institutet Swerea IVF utvecklat materialkomponenter för ”Dye-sensitzied solar cells” - även kallade grätzelsolceller  eller molekylära solceller. Företagets affärsmodell är att sälja forskningsnära material, utrustning och tjänster, främst till aktörer som på något sätt forskar eller arbetar med molekylära solceller.

I år delas Ingemar Croon Award ut för andra gången. I fjol gick det till Mercene Labs, som utvecklar ett plastmaterial med inbyggt lim som bland annat kan användas för kapsling av elektronikkomponenter (länk).

Motiveringen till att priset nu går till Dyenamo lyder bland annat: "Bolaget har utvecklat en unik teknologi och verkar inom ett område med mycket stor framtida potential. Bolaget har på relativt kort tid börjat sälja forskningsnära produkter och teamet har identifierat flera olika intressanta alternativ för att utveckla verksamheten i större skala."

Framåt spås molekylära solceller främst ha möjlighet att ta marknadsandelar inom konsumentelektronik och byggnadsintegrering. Detta främst för att de har hög verkningsgrader vid inomhusbelysning samtidigt är de halvgenomskinliga solceller som kan ges vackra färger som fasad- och glasmoduler.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)