JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smygtesta 5G i mobilen

Smygtesta 5G i mobilen

De flesta kopplar introduktionen av 5G till år 2020, men det nystartade 5G-labbet i Kista  premiärtestar tekniken redan idag. Har du en LTE-mobil är det läge att testa själv.
Tusen gånger högre kapacitet och 50 miljarder uppkopplade apparater. Det är kravet på 5G-tekniken som ska ta över efter LTE. Vanligen tar det tio år att ta forskningen ur labbet till  kommersiell teknik, men när det gäller 5G är det inte säkert att det behöver ta så lång tid.

I mars i år blev det officiellt att telekomjätten Ericsson tillsammans med KTH och forskningsbolaget Acreo startat ett 5G-labb i Kista (länk). Här ska bland annat transportdelen till de kommande näten testas.

För att klara den kraftiga trafikökningen i nätet kommer det att krävas mindre basstationer, men också mimo-teknik. Samtidigt blir accessdelen en blandning av mobilteknik som LTE-Advanced och den kommande 5G-standarden, liksom wifi.

Trots att kommersiell 5G hägrar vid horisonten är det nu dags att test tekniken i liten skala. Alla med en modern smartmobil, i närheten av Kista, har möjlighet att försöka plocka upp signalen och testköra 5G.

– Ja, det stämmer. Men det kan vara svårt för dagens mobiler att klara de högre datatakterna i nätet. Den som vill vara riktigt säker på att lyckas bör trä en nylonstrumpa över mobilen, så att en mimo-effekt uppstår, säger Per Petterson, telekomanalytiker på företaget Virtuell verklighet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)