JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Täckningsbluff snart ett minne blott

Täckningsbluff snart ett minne blott

Mobiloperatörer har fått svidande kritik för att den täckning som deras täckningskartor utlovar inte på långt när stämmer överens med verkligheten. Nu lovar mobiloperatörerna bättring.
De nätägande mobiloperatörerna i Sverige – Hi3G, Net1, Tele2, Telenor och TeliaSonera – har  ingått en överenskommelse med Konsumentverket som innebär att de i framtiden förbinder sig att presentera mer rättvisande täckningskartor för sina kunder.

I höstas påpekade Elektroniktidningen hur operatörerna bluffar när de anger sin mobiltäckning. I Post- och Telestyrelsens (PTS) stickprovsmätningar visade det sig exempelvis att endast ett av tio täckningstester i Tele2:s och Telenors mobilnät överensstämde med vad deras täckningskartor utlovade. Den verkliga täckningen var sämre, eller betydligt sämre (länk).

Överenskommelsen som mobiloperatörerna nu ingått innebär att de åtagit sig att senast den 1 januari 2015 bland annat ge bättre information om vad de egna täckningskartorna visar, ta bort vilseledande hastighetsangivelser från kartorna samt att se till att deras täckningskartor är mer jämförbara med varandra.

Operatörerna ska också ge tydligare information om vilken mottagningsförmåga olika mobilmodeller har, och inte skylta med löften om täckning som inte stämmer med verkligheten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)