JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Så blir hushållsapparaten smart
Hur avgör man om en tvättmaskin, värmepump, elmätare eller annan apparat i hemmet är smart? Standardiseringsorganisationen IEC har ett förslag.
För att framtida hushållsapparater ska kunna kommunicera med varandra och med elnätet måste de kunna utbyta information. Nu finns embryot till en standard för vilka funktioner och förmågor som apparaterna ska klara. Dessutom föreslås metoder för hur man provar om apparaterna uppfyller villkoren. I praktiken hur de svarar på vissa standardiserade kommandon och förhållanden som kan förmodas uppträda i smarta elnät.

En smart apparat kan till exempel vara en apparat som väger energikostnad mot variation i inomhustemperatur eller tvättresultat. I den föreslagna tekniska rapporten begränsas dock ”smart” till ett mer grundläggande plan, om apparaten uppfyller ett antal grundläggande villkor som kan verifieras genom provning.

Val av kommunikationsmetod och protokoll ingår inte i förslaget som riktar sig till dem som ska skriva de detaljerade standarder och beskrivningar som behöves för att tillverkarna kunna säga att deras apparater är smarta eller fungerar ihop med någon form av laststyrning.

Förslaget har beteckningen 59/604/NP, Household and similar electrical appliances - Specifying and testing smart capabilities of smart appliances - General aspects, och kan fram till den 25 april 2014 utan kostnad beställas från SEK Svensk Elstandard, som är den svenska medlemmen i IEC, (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)