JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cykla jorden runt hemifrån

Cykla jorden runt hemifrån
Bike Around

S.E.E. Sätt dementa på en motionscykel och låt dem trampa runt på virtuella gator. Det är Hälsoteknikcentrum på Högskolan i Halmstad som lanserar cykeln som produkt. Till sin egen överraskning.
Emma Börjesson
Emma Börjesson
– Det var bara en galen idé. Vi trodde ju aldrig att den skulle få en verklig efterfrågan, säger Emma Börjesson, projektkoordinator på Hälsoteknikcentrum.

Men hittills är motionscykeln såld till 20 demensboenden i Sverige. Google har en också. Vilket beror på att Google Streetview är en grundkomponenterna – gatubilderna man cyklar omkring i kommer från amerikanska söktjänstföretaget Googles enorma gatubildsdatabas.

Det handlar inte bara om motion – forskare tror att stimulansen med navigering kopplad till kroppslig aktivitet kan vara nyttig för hjärnan.   

Cybercykeln kostar 125 000 kronor.

För styrningen används helt enkelt en surfplatta med accelerometrar upphängd i ett cykelstyre. Signal från styret och trampsignal skickas via USB till en laptop med webbläsare kopplad till Google Streetview online. Bilden projiceras på en konvex skärm framför cyklisten.

Streetview fanns faktiskt inte i de första koncepten av cykeln 2010. Då var tanken att den skulle projicera en förinspelad film på skärmen. Streetview tillför en extra dimension – allt som är åtkomligt i Google  kan du cykla in i, till exempel de museer Google fotograferat.

När man började experimentera med motionscykeln 2010 hade man också en egen lösning för styret, som idag smidigt kunnat ersättas med en surfplatta.

Nästa utvecklingssteg – grundar på den återkoppling man fått – är ett enklare gränssnitt – som att den ska kunna startas med en enda av- och påknapp.

Bike Around är ett samarbetsprojekt mellan Hälsoteknikcentrum Halland och Techna Science vid Professionshøjskolen Metropol i Köpenhamn.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)