JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 14 oktober 2019 VECKA 42

Ericssons supermodem klarade Kinatestet

Världens minsta mobilmodem för de fem stora världsstandardena heter M7450. Det är utvecklat av Ericsons ingenjörer i Lund. Nu har världens största mobiloperatör China Mobile testat och godkänt M7450.
– Att få godkänt i China Mobiles viktiga validering visar att våra modem klarar marknadens krav med råge, säger Robert Pusckaric, nyutnämnd chef för affärsområdet Modems i ett pressmeddelande på måndagen.

LTE-modemet M7450 visades upp för första gången på mobilmässan i Barcelona förra året och väckte uppmärksamhet för att på litet utrymme täcka in både Kinas två mobilstandarder TD-LTE och TD-SCDMA och de två västvärldsstandarderna LTE FDD och WCDMA – plus världsstandarden GSM.

När företaget ST-Ericsson senare samma år delades upp mellan de två delägarna Ericsson och ST MIcroelectronics behöll Ericsson de två LTE-modemen M7400 och M750 och bildade affärsområdet Modems.

Målet är att bli en av de största leverantörerna i världen av så kallade tunna modem, det vill säga fristående modem där radiodelen inte är integrerad med applikationsprocessorn. Tunna modem används framför allt i avancerade smartmobiler.

Uppemot femton stora tillverkare slåss om den här marknaden som uppskattas vara värd någonstans mellan 33 miljarder och 46 miljarder kronor. I år kommer det att säljas cirka 400 miljoner tunna modem.

Modemet är ute på test hos alla stora mobiloperatörer i både Europa, Nordamerika och Asien. China Mobile är den första stora mobiloperatören som testat och godkänt M7450.

– Kina är en viktig marknad för oss och vi har ett nära samarbete med China Mobile. Vi ser fram emot att få se vårt M7450-modem i 4G-mobiler i China Mobiles 4G-nät, säger Robert Puskaric.

Under hösten räknar Robert Puskaric att de första smartmobilerna med M7450 kommer att finnas på marknaden.

Läs mer om honom i Elektroniktidningen i samband med att han blev ny affärsområdeschef förra veckan. (Länk).

Fakta:

M7450 har en digital krets för basbandet och en krets för rf-delen. Tillsammans med effektförstärkare, en krets för power management och några andra kringkretsar klarar modemet de fem mobilstandarderna LTE FDD/TDD, HSPA+, TD-SCDMA och GSM.

Affärsenheten Modems sysselsätter runt 1800 personer inklusive konsulter varav cirka 800 finns i Lund.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)