JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons webbtelefon blir öppenkod

http://www.etn.se/images/stories/-2014/10/Bowser.pngEricssons webbtelefon blir öppenkod

Ericsson släpper sin webbläsare Bowser som öppen källkod. Ja, Ericsson har en webbläsare. Den är till för att demonstrera Ericssons implementation av webbtelefoniprotokollet WebRTC, som också den blir öppen källkod.
Bowser är enligt Ericsson – som varit en av de drivande krafterna bakom standardiseringsarbetet i W3C och IETF – den enda webbläsare som stöder WebRTC på Iphone och Ipad.

Det mesta av Bowser är byggt av öppenkod som Ericsson plockat ihop på olika håll. Men därinne snurrar också Ericssons implementation av WebRTC. Den heter OpenWebRTC och kan användas inte bara i webbläsare utan också för att bygga fristående appar, vilket enligt Ericsson kommer att bli det mer intressanta alternativet för mobiltelefoner.

– Vi har byggt OpenRTC så att den ska vara supersimpel att modifiera och utöka, säger Stefan Ålund, på Ericsson Research.

Syftet med frisläppandet är att ytterligare öppna för mer kreativitet kring WebRTC.

WebRTC utmanar andra plattformar för videotelefoni, som Skype. Dessutom är den en standard och har därmed skapat ett öppet ekosystem kring internettelefoni. Tekniken används för att implementera telefontjänster av olika slag. Bloggaren Bloggeek håller sig ajour med den utvecklingen – han finns här (länk).

Ericsson bestämde sig tidigare i år för att avsluta utvecklingen av Bowser, och plockade bort den från Google Play och Apple Appstore. Nu släpper Ericsson istället koden under öppenkodslicens och stoppar dessutom tillbaka Bowser i appbutikerna.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)