JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mr Testing får 3,6 miljoner
Mohammad MousaviVetenskapsrådet ger Högskolan i Halmstad 3,6 miljoner kronor för forskning om testning av programvara. Målet är att utforma effektiva metoder för modellbaserad testning av samverkande inbyggd programvara. Ansvarig forskare är professor Mohammad Mousavi.
– Det är mycket glädjande att vårt team har fått forskningsmedel från Vetenskapsrådet. Vi kan nu stärka gruppen med fler forskare och fortsätta vårt arbete med modellbaserad testning, säger Mohammad Mousavi, professor i datorsystemteknik på Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik vid Högskolan i Halmstad.

Testning står enligt ett pressmeddelande från Högskolan i Halmstad för mer än hälften av utvecklingskostnaderna vid utveckling av inbyggda system. Dessutom sägs testning av mjukvara bli allt viktigare ur ett säkerhetsperspektiv.

Enligt pressmeddelandet testas inbyggd programvara ofta för sent, för lite och på ett ostrukturerat sätt. Testningen har blivit en kostsam flaskhals. Och problemet försvåras när flera olika inbyggda system ska samverka.

Det var hård konkurrens om att få bidrag i Vetenskapsrådets stora utlysning 2014 inom naturvetenskap och teknik, Högskolan i Halmstad var ett av få mindre lärosäten att beviljas medel.

Forskningsprojektet genomförs i samarbete med forskningsgrupper vid Reykjavik University, University of Illinois at Urbana-Champaign, Radboud University of Nijmegen.

Här är en intervju med professor Mohammad Mousave där han beskriver sin ambition att bli ”Mr Testing” för industrin – ”en forskare som företagen vänder sig till för att få hjälp med att lösa problem när det gäller testning, verifiering och diagnostisering av inbyggda system”.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)