JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 14 oktober 2019 VECKA 42

Xiaomi Note 3G, Note 4GXiaomis säljförbud delvis hävt

Kinesiska Xiaomi tillåts att fram till den 8 januari sälja telefoner med Qualcommprocessorer i Indien. Beslutet kommer efter att Xiaomi påpekat att Ericsson – som drev igenom importstoppet efter en licenstvist – har ett licensavtal med Qualcomm.
Xiaomi ska tillsvidare för svenska Ericssons räkning och för alla eventualiteter lägga undan 12 kronor för varje såld mobil i Indien. Xiaomi räknar med att sälja 100 000 stycken – en lakh – fram till den 8 januari. De är lätta att räkna eftersom de enbart säljs via sajten Flipkart.

Xiaomi har i tre år tackat nej till att ge Ericsson licenspengar för mobilteknik. Ericsson lyckades den 8 december övertyga Delhi High Court om att belägga Xiaomi med ett importförbud till Indien.

Men Ericsson berättade inte i sitt vittnesmål att företaget har ett licensavtal med Qualcomm vars processorer sitter i en del av Xiaomis telefoner. När Xiaomi påpekade detta för domstolen mildrade den sitt säljförbud.

Om Ericsson redan har ett licensavtal med Qualcomm kan inte Ericsson också ta betalt av Xiaomi, hävdar Xiaomi.

3G-versionen av Xiaomis telefon Redmi Note använder ett Qualcommchip, medan 4G-versionen använder ett Mediatekchip.  Också telefonerna Mi3 och Redmi 1S använder Qualcommchips.

De modeller som listas på Flipkart är i skrivande stund Note och 1S. De kostar 1000 respektive 700 kronor och är slutsålda.

Ericsson anklagar Xiaomi för att inkräkta på åtta patent gällande AMR, Edge och 3G. Den 5 februari ska Delhi High Court ta upp den patenttvisten.

Ericssons generella strategi är att teckna licenser så högt upp i näringskedjan som möjligt, alltså med mobiltillverkare som Xiaomi snarare än med komponentleverantörer som Qualcomm. Detta är för att kunna driva in licensavgifter från fler och för att kunna salta licensavgiften genom att relatera den till ett slutproduktpris snarare än till ett komponentpris.

Som ny aktör på telekommarknaden har Xiaomi inte haft en chans att rusta upp ett patentvapen som kan mäta sig med Ericssons. Xiaomi siktar på att ha lämnat in 8000 patentansökningar till år 2016.

Ericssons importförbud var ett hårt slag för Xiaomi som började sälja sin mobiler i Indien i somras och redan under det tredje kvartalet, med 5,2 procent av alla mobiler sålda, var landets fjärde största mobilmärke, efter Samsung, Apple och Huawei.

I Kina är Xiaomi den största mobilleverantören.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)