JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ljusstråle söker upp mobiler med solceller

Ljusstråle söker upp mobilens solcell

En kamera i taket upptäcker en telefon med solcell på bordet och riktar en ljusstråle mot den. Så fungerar en ny sorts trådlös laddning. Prototypen är lika effektiv som trådad laddning, enligt forskare på Microsoft i Peking som tagit fram den.
När kameran – montera i taket – upptäcker ett rektangulärt objekt som den tror är en telefon, provar den att lysa på objektet med sin ljusstråle. Om telefonen är kompatibel, vaknar en styrkrets som drivs av solcellen. Styrkretsen har sedan tio sekunder på sig att blinka ”Ja, tack!” om den vill bli laddad.

Om något kommer i vägen för ljusstrålen – ett barns öga till exempel – bryts strålen omedelbart.

En prototyp av tekniken upptäcker telefonen på några sekunder och den laddar telefonen lika snabbt som trådlös laddning via induktion.

Forskarna tänker sig att telefonerna byggs med solceller på båda sidan där den på skärmsidan är genomskinlig – så att ägaren inte behöver bekymra sig om att placera telefonen på bordet med rätt sida upp.

Forskarna anser att deras ljusladdare är effektivare än dagens teknik att ladda trådlöst via induktion, eftersom induktion bara fungerar på några centimeters avstånd. De anser också att den kommande tekniken magnetresonanskoppling varken är verifierad vad gäller dess påverkan på människokroppen eller färdigutvecklad när det gäller effektiv laddning på längre avstånd.

Solceller å andra sidan, finns och fungerar sedan länge. Och ljus är enkelt att fokusera via linser.

De tre forskarna berättar om sin lösning i rapporten ”AutoCharge: Automatically Charge Smartphones Using a Light Beam." (pdf)

Ljuskällan i prototypen är en LED-ficklampa av märket UltraFire CREE XM-L T6. Motorn som positionerar ficklampan är byggd av en DFRobot FIT0046 DF15MG Tilt/Pan Kit. Kameran är en Microsoft Kinect-sensor.

En PC styr både motor och kamera, och analyserar bilden från kameran.

Solcellen är av galliumarsenid och styrkretsen som signalerar till kameran via en lysdiod är en TI MSP430.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)