JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre miljarder bjudet för Transmode

Tre miljarder bjudet för Transmode

Amerikanska Infinera har lagt ett bud på optobolaget Transmode värt tre miljarder kronor. Den största ägaren och styrelsen rekommenderar budet.
Transmode har nischat in sig på metronät, den del av kommunikationsnätet som finns mellan långdistansnätet och accessnätet och omsätter runt en miljard kronor per år. Infinera är också ett telekombolag med optonät som specialitet men företagets produkter finns högre upp i hierarkin, i långdistansnätet.

Infinera bjuder nu motsvarande 109 kronor per aktie i Tranmode i en kombination av egna aktier och kontanter. Den största ägaren, fonden Pod med 33 procent av ägandet, har accepterat budet.

Enligt dagens pressmeddelande har Infinera inte för avsikt att genomföra några väsentliga förändringar avseende Transmodes anställda eller Transmodes befintliga organisation och verksamhet. I varje fall inte på kort sikt. Bolagens respektive ingenjörsstruktur förväntas också förbli väsentligen intakt och Infineras avsikt är att Transmodes nuvarande vd Karl Thedéen ska leda metrodelen i den nya koncernen.

Intressant att notera är att Transmode fört diskussioner med andra industriella köpare men fastnat för Infinera. Styrelsens listar ett antal punkter som lett fram till rekommendationen:
* Differentierad och omfattande produktportfölj med Transmodes Metroaggregering och accessprodukter, i kombination med Infineras långdistansprodukter
* Världsledande FoU- och ingenjörsorganisation med kompletterande styrkor, vilket möjliggör utveckling av marknadsledande lösningar. Bolagens likartade ingenjörskulturer skapar en stark plattform för en framgångsrik framtida integration
* Kompletterande geografisk närvaro med Transmodes betydande närvaro i Europa och Infineras betydande närvaro i Nordamerika
* Möjligheter till korsförsäljning till kompletterande kundbaser
* Fokus på en betydligt större del av marknaden för optiska nätverksprodukter samt utveckling av bättre produkter med kortare tid till marknad.

Elektroniktidningen gjorde nyligen en längre intervju med Transmodes teknikchef Ingrid Nordmark (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)