JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny radio skulle göra satellit-Internet tokbilligt

Ny radio skulle göra satellit-Internet tokbilligt

En radioarkitektur som utnyttjar multikärnor, likt dagens cpu:er – med den tekniken skulle enligt Samsung bli möjligt att bygga ett satellitbaserat Internet som täcker hela planeten, har bra bandbredd och dessutom är billigt. Samsungs amerikanske forskningschef erkänner att konceptet ännu så länge endast är en vision.
4600 mikrosatelliter i låg omloppsbana ska kunna leverera 200 Gbyte i månaden till fem miljarder abonnenter. Det hävdar Farooq Khan, Samsungs forskningschef i USA. Och prislappen ska kunna passa portmonnän i utvecklingsländer.

I en färsk artikel med rubriken Mobile Internet from the Heavens (pdf) presenterar han hur satellitnätet skulle kunna se ut.

En nyckelkomponent i lösningen är en ny arkitektur för radiokretsar kallad MCC (multi-comm-core). Den presenteras i en annan artikel publicerad samma dag, Multi-Comm-Core Architecture for Terabit/s Wireles (pdf).

MCC-kretsar innehåller multipla kärnor, liksom man idag bygger cpu:er med multipla kärnor. Farooq Khan hoppas att man på detta sätt ska kunna bygga strömsnåla kommunikationskretsar som dessutom är skalbar i meningen att man med åren ska kunna addera fler och fler kärnor för att höja bandbredden.

MCC skulle också kunna vara användbar för markbaserat trådlöst bredband.

Farooq Khan betonar att artiklarna beskriver en vision, snarare än en färdig lösning. Nästa steg kommer att vara att utvärdera om idéerna håller.

Farooq Khan forskar inom millimetervågsteknik och är aktiv inom utvecklingen av mobilt bredband och 5G. Hans linkedin-sida beskriver honom som ”världens ledande auktoritet på mobilteknik”.

Just nu finns två projekt som planerar att bygga satellitnät för Internet i låg omloppsbana. Oneweb, som sponsras av Qualcomm, planerar att kunna ha ett aktivt nät år 2019. Den senaste uppgiften talar om att det färdiga nätet, eller konstellationen, ska bestå av 648 satelliter på mellan 175 och 200 kg. levererade av Airbus. Satelliterna ska använda Ku-bandet (12–18 GHz) och ska var och en ha en bandbredd på 6 Gbit/s. En tidigare ambition som nämnts har varit att hålla styckepriset under en halv miljon dollar.

Det andra satellit-Internetprojektet drivs av sci-fi-entreprenören Elon Musk. Han hoppas ha 4000 satelliter på plats 2020. De första ska skickas upp nästa år enligt planen.

Tidigare har bland annat Bill Gates planerat motsvarande nät. Hans projekt Teledesic ville skicka upp 840 satelliter, men det dog år 2002 när man insåg att det skulle bli för dyrt.

Det finns sedan länge två satellitnät för telefoni i låg omloppsbana: Iridium med 66 satelliter och Globalstar med 48. Båda misslyckades ekonomiskt.

En poäng med satelliter i låg omloppsbana jämfört med geostationär bana är att latensen dras ner från 500 ms till 20 ms. Detta är till och med är bättre än fiber på långa avstånd, eftersom ljus går förhållandevis långsamt i glas. En nackdel är att du behöver många satelliter för att få kontinuerlig täckning, eftersom de flyttar på sig.

Den höga bandbredden – Tbit/s –  i Farooq Khans satelliter betyder att de måste kommunicera via millimetervågor.

Samsung vassaste experimentella radioteknik levererar idag 7,5 Gbps över 28 GHz. Företaget har också lyckats hålla en stabil uppkoppling på 1,2 Gbps  på samma frekvens, under en relativt rörelse på 100 km/h.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)