JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett första steg mot spinn-IT
Forskare på Chalmers har vid rumstemperatur lyckats mäta spinnström på ytan av en så kallad topologisk isolator – det är ett material där både isolerande och ledande egenskaper kan finnas samtidigt. Resultaten är publicerade i tidskriften Nano Letters.
– Våra resultat visar att spinnströmmar på ytan av topologiska isolatorer är elektriskt tillgängliga upp till rumstemperatur. Detta banar väg för ytterligare utveckling, som kan bli användbar för spinnbaserad informationsbehandling i framtiden, säger Saroj Dash, som leder forskargruppen vid Chalmers i ett pressmeddelande.

Vanligtvis talar vi om ledare, halvledare och isolatorer.

Topologiska isolatorer är isolerande inuti materialet, men ledande på ytan. Fenomenet grundar sig i en extremt stark växelverkan mellan elektronernas spinn- och banrörelsemängdsmoment. Elektronernas spinn blir därmed låst vinkelrätt mot rörelsemängden, vilket skapar en polariserad spinnström på ytan i närvaro av ett elektriskt fält.

Nu har forskare vid Chalmers lyckats mäta spinnström på ytan av vismutselenid (Bi2Se3) vid rumstemperatur. Mätningen har gjorts med en hjälp av ferromagnetiska tunnelkontakter, som är mycket känsliga för spinnpolarisering. Kontakterna mäter upp magnetoresistansen mellan parallell och antiparallell riktning av spinnströmmen och den ferromagnetiska magnetiseringen

Forskarna poängterar att forskningen är i sin linda, men tidigare har alla rapporter inom detta forskningsområde begränsats till mätningar vid kryogeniska temperaturer.

Här går det att nå artikeln i Nano Letters (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)