JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

ABB, Bombardier och General Electric. Alla tre storföretag har flaggat för att dra in jobbtillfällen i Mälardalsstaden Västerås under den senaste veckan.

För ett år sedan kom beskedet att ABB flyttar montage av lågspänningsmotorer i Västerås till Polen och Finland. Runt 200 personer var då berörda.

Idag går Johan Söderström, vd för ABB Sverige, ut och berättar att företaget ska bli effektivare. Det ska ske genom ett effektiviseringsprogram fram till 2017, som ska sänka koncernens kostnad med en miljard dollar.

Ett led i detta är att flytta delar av HR-, ekonomi- och inköpsavdelningen i Västerås till Estland och Polen.

– Vårt mål är att klara det här utan varsel, säger Johan Söderström till den lokala tidningen vlt.

Hur många som kommer att beröras i slutänden är dock för tidigt att säga.

Mer precisa besked kom från Bombardier för en vecka sedan, förra torsdagen. Då varslade företaget 300 personer i Västerås, 250 tjänstemän och 50 kollektivanställda. Varslet är en del i företagets globala rationaliseringsprogram, där totalt 7 000 varslas världen över.

Men medan ABB jobbar tajt med facket, som anser att effektiviseringen är "rätt, nödvändig och viktig", så togs Bombardiervarslet i Västerås emot med stor besvikelse och en känsla av orättvisa.

– Transportation går ganska bra, och om man skött företaget och satsat sina kort bättre hade Bombardier inte hamnat i den här sitsen. Det är problem inom flygsidan och vi känner att vi får betala för det.

Det sade Anders Carlson, ordförande i europeiska rådet inom Bombardier tillika anställd på Bombardier Transportation i Västerås, till vlt.se samma dag som varslet lades.

Dagen efter, i fredags alltså, nåddes Västerås av ytterligare ett rationaliseringsbeslut. General Electric, som köpte franska Alstoms energiverksamheter för drygt 100 miljarder kronor i slutet på förra året meddelade att 6 500 av 51 000 jobb i Europa ska bort – allt för att få verksamheten att passa in i det amerikanska företagets struktur.

GE-ledningen har inlett samtal med berörda fack, framför allt Sveriges ingenjörer samt Unionen. I Västerås kan det handla om knappt 100 jobb som försvinner, medan affären berör totalt 600 anställda i Sverige. Enligt uppgifter kan en hel del av de anställda i Sverige komma att varslas – hur många är däremot inte klart.

– Vi är i ett tidigt stadium, så det kan jag inte säga. Men vissa justeringar blir det, säger Hans Enocson, Nordenchef för GE till vlt.se.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)