JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vodafone tror stenhårt på NB-IoT

Efter lyckade tester i Spanien med LTE-tekniken NB-IoT drar operatören Vodafone igång ett större försök i november med utrustning som följer den färdiga standarden. Målet är att starta en kommersiell tjänst redan nästa år, rapporterar Mobile World Live.

NB-IoT ska standardiseras nu i juni men flera operatörer har redan gjort fälttester. Vodafone tillhör de operatörer som ligger i täten. Företaget samarbetar med Huawei och u-blox i Spanien kring ett fälttest med avläsning av vattenmätare i Valencia.

Erfarenheterna ska användas för att starta IoT-tjänster via LTE-näten på olika marknader i Europa. Vodafone räknar med att 85 procent av företagets europeiska LTE-siter som använder spektrum i 800 MHz-bandet enbart behöver en mjukvaruuppgradering för att kunna erbjuda NB-IoT. År 2020 ska alla Vodafones LTE-nät klara NB-IoT, skriver Mobile World Live.

NB-IoT ingår i Release 13 av LTE-standarden och är en smalbandig kommunikationsteknik med halv duplex och en förhållandevis enkel och därmed billig radiodel. Kanalbandbredden är 200 kHz och datatakten upp och ned blir maximalt 200 kbit/s. Uteffekten är upp till 23 dBm och i bästa fall räcker batteriet bortåt tio år.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)