JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xaar auktionerar ut fabriken i Järfälla

För ett drygt år sedan beslutade brittiska Xaar att avveckla fabriken i Järfälla. Nu säljs maskinerna som använts för att tillverkar piezoelektriska skrivarhuvuden på auktion.

Tillverkningen i Järfälla av piezoelektriska skrivarhuvuden till bläckstråleskrivare har gamla anor. Fabriken ägdes från början av IBM och Xaar köpte den 1999 av tysk-schweiziska Pelikan som upptäckt att det egna bläcket inte dög åt de skrivarhuvuden som tillverkades i Järfälla på licens från just Xaar.

Pelikan hade i sin tur köpt fabriken efter den konkurs som följde 1995, två år efter att IBM insett att man hade för mycket kapacitet och övergivit företaget (länk).

I fjol bestämde sig Xaar för att flytta produktionen till Huntingdon eftersom volymerna i Sverige ansågs för små för att motivera två fabriker. I Storbritannien tillverkas Xaar 1002-familjen medan den svenska fabriken tillverkat Xaar Proton, Xaar 500 och Xaar 128 som används i grafiska industrin och för märkning.

Auktionen avslutas den 18 augusti, mer information finns här: (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)