JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telekombolag och biltillverkare startar 5G-förening

Audi, BMW och Daimler plus Ericsson, Huawei, Intel, Nokia och Qualcomm finns med på listan över bolag som grundat 5G Automotive Association med målet att använda 5G-teknik för förarassistans och på sikt även självkörande fordon.

Det kanske intressantaste med dagens nyhet är att Google och Apple saknas på listan över grundare. Precis som Audi, BMW och Daimlers köp av karttjänsten Here för ett år sedan kan bildandet av 5GAA ses som ett sätt för de tre tyska biltillverkarna att staka ut en egen väg utan allt för mycket inblandning av just Google och Apple.

Gruppen planerar att bygga och testa olika produkter men också arbeta med standardisering kring uppkopplade fordon och säkerhetskritiska tillämpningar inklusive olika typer av förarstöd och i slutändan även självkörande fordon.

Den kommande 5G-standarden ska förutom högre datatakter även ge kortare fördröjningar och högre tillförlitlighet, särskilt de senare är viktiga för säkerhetskritiska tillämpningar.

5GAA saknar ännu så länge en hemsida men välkomnar fler företag att ansluta sig.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)