JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tag chansen – använd LTH:s elektroniklabb

En rad labb vid Lunds Tekniska Högskola har redan öppnats för företag. Nu är det dags för elektroniklabbet att släppa in företag som behöver tillgång till dyra instrument för att utveckla och testa hårdvaruprototyper.

LTH Open Door är en möjlighet framförallt för små, nystartade företag att få tillgång till instrument och andra utvecklingsresurser till ett överkomligt pris.
– Det ska vara så enkelt som möjligt utan allt för mycket administration, säger Joachim Rodrigues som är universitetslektor vid Elektro- och informationsteknik på Lunds Tekniska Högskola.

Priset är kopplat till företagets storlek och ger tillgång till en labbplats, lödverkstad och ett basutbud med instrument som klarar frekvenser upp till 13 GHz. När det handlar om instrument som kostar någon miljon eller mer måste en universitetsanställd vara med för att minimera risken att de skadas eller går sönder.

Därmed ökar kostnaden.

Universitetet har både radiolabb och digitallabb så instrumentparken är omfattande. Dessutom finns instrument och annan utrustning som används i undervisningen inklusive vanliga lödstationer och en laserfräs för att göra mönsterkort.

– Vi har hela infrastrukturen, det mesta som behövs för att göra elektronik, säger Joachim Rodrigues.

Två projekt som nyligen genomförts i labbet är ett styrsystem till linjäracceleratorn ESS i Lund och den 5G-prototyp för massiv Mimo som i våras slog världsrekord i spektrumeffektivitet.

– Forskningen har högsta prioritet men man behöver inte instrumenten hela tiden.

Och när kortet är klart behövs troligen en snygg kapsling, något som man till exempel kan tillverka i olika 3D labb, ett sådant finns vid LTH.

LTH har också många studenter som exempelvis kan engageras via exjobb tillsammans med företagen.

Ett bolag som redan hyrt in sig är Acconeer som utvecklar en mycket kompakt radarmodul för exempelvis robotdammsugare och smartmobiler.

LTH har också satt upp ett Lorabaserat IoT-nät.

– Vi är förmodligen det första universitet i Sverige som tillhandahåller ett IoT-nät, säger Joachim Rodrigues.

Den första basstationen sitter på E-huset just nu men kommer att flyttas till vattentornet i Lund och fler basstationer ska det bli för att täcka in hela staden.

– Tröskeln ska vara väldigt låg för att testa en idé.

Ett företag får inte ha med än tio enheter inkopplade på nätet och det får inte handla om kommersiell drift.

För att nätet ska vara användbart behövs också en molntjänst som tar hand om data och gör något vettigt med dem. Lund har valt det schweiziska uppstartsföretaget Loriot för att hantera basstationerna och det Lundensiska uppstartsbolaget Sensatives IoT-tjänsteplattform Shape. Plattformen har utvecklats med finansiering från Vinnova och i nära samarbete med forskningsinstitutet Mapci vid Lunds Universitet.

Plattformen är en avancerad dataväxel med ett publikt API som gör det möjligt för många användare och många tjänster att samutnyttja både IoT-nät och sensorer. Men IoT-nätet kan också kopplas till exempelvis ­Microsofts molntjänst Azure och Amazons AWS-plattform.

LTH Open Door är ännu så länge i sin linda, runt första november ska det finnas en hemsida på plats där man bland annat kan se vilka instrument och vilken utrustning som labbet kan erbjuda.

Den som inte vill vänta till dess kontaktar Joachim Rodrigues via epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)