JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nu har sensorer bokstavligt talat slagit sig ner i rullstolen. Men inte för att styra den, utan i form av en matris som upptäcker om en person inte sitter bra. Tekniken studeras i ett forskningsprojekt där rullstolstillverkaren Permobil och Mittuniversitetets forskningscenter Sensible Things that Communicate, STC, samarbetar.

Permobil – med säte i Timrå – tillverkar elektriska och manuella rullstolar samt sittlösningar. Företaget har sett ett behov av att kunna mäta hur den som använder en rullstol sitter. Fel sittställning kan leda till nedsatt blodcirkulation och även smärtsamma och ofta svårbehandlade trycksår.

I forskningsprojektet ”Smart – smarta system och tjänster” har Permobil tillsammans med forskare vid Mittuniversitetet utvecklat en sensormatris bestående av 16 sensorer som monteras under sitsen i en rullstol. Sensorerna mäter hur personen i rullstolen sitter och fördelar trycket över sittdynan.

– Tekniken ger oss bättre insikt i hur våra användare sitter och rör sig i sina permobiler, vilket på sikt kan leda till innovationer som främjar hälsan för den rullstolsburne, säger Tomas Stenlund, chef för mjukvaru- och elektronikutveckling på Permobil i ett pressmeddelande.

Sensordata kan sparas i själva rullstolen eller direkt skickas trådlöst till en dator där en illustration visar tryckfördelningen i realtid. En möjlighet kan också vara att skapa en form av träning där den rullstolsburne på en skärm får uppmaningar fördela trycket mot en viss sida för att skapa rörelse.

”Smart – smarta system och tjänster” är ett forskningsprojektet där STC tillsammans med 30 partners vill öka medvetenheten och kunskapen om smarta system och tjänster så att regionens företag, små som stora, kan dra nytta av den.

 

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)