JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Familjer i Phoenix, Arizona inbjuds att disponera en taxiflotta på 600 självkörande minivans fritt inom ett område dubbelt så stort som San Francisco.

Googles systebolag Waymo följer Volvo i spåren och startar ett test av sina självkörande bilar med vanliga medborgare som passagerare.

Waymo vill samla en diversifierad skara med olika bakgrunder och olika transportbehov. En reklamfilm visar en familj på fem som behöver transporter till bland annat skola, jobb och nöjen. Precis som Volvo i Drive me-projektet som startar i år i Göteborg, är Waymo ute efter att studera hur självkörningstekniken fungerar praktiskt och socialt.

Men medan Volvos Drive me-projekt utvärderar ett klassiskt privattransportmönster med 100 egenägda bilar, utvärderar Google bildelning, vilket många – inklusive även Volvo numera – tror kommer bli en globalt vanligare modell i framtiden.

En annan skillnad är att Volvos utvärdering använder självkörning på nivå 4 – endast på begränsade vägsträckor medan Waymos familjer kommer att kunna köra fritt inom ett område dubbelt stort som San Francisco och alltså ingen med körkort behävs i bilen.

En Waymo-ingenjör kommer däremot alltid att sitta med i bilen. Där är Volvo modigare och ämnar lämna familjerna ensamma bakom ratten.

Självkörningsexperiment har starkt stöd både politiskt och på twitter från Arizonas guvernör Doug Ducey, så tillstånd för övningen har det inte varit några problem att införskaffa. 

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)