JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 24 oktober 2019 VECKA 43

Trettio IoT-installationer som pratar via mobilnätet och innehåller en miljon eller fler noder – det hittar den svenska analysfirman Berg Insight i en undersökning av jordens 300 största IoT-system.

Att IoT kommer att bli stort, därom är de flesta överens. Ericsson spår att det kommer att finnas 18 miljarder uppkopplade prylar om fem år, mot 6,2 miljarder nu. 

De flesta av dessa prylar – både idag och om fem år – är uppkopplade via wifi, Bluetooth, Zigbee och andra lokala nät, medan 400 miljoner enligt Ericsson är uppkopplade via fjärrnät som Lora, Sigfox, RPMA och mobilnät – där den sistnämnda är den som enligt Ericsson dominerar.

Analysfirman Berg Insight har tagit en djupare titt på just mobilnätsuppkopplade IoT-system, nämligen på vad företaget hävdar vara de 300 allra största mobilnäts-installationerna av IoT just nu.

Dessa 300 mobilnäts-IoT-installationer kopplar tillsammans upp 156 miljoner noder. Det vill säga att de utgör cirka 40 procent av totalen, både enligt Berg Insight uppgifter och enligt Ericssons siffror – så de har uppenbarligen räknat på samma sätt.

Den största tillämpningen i 300-listan är logistik – administration av fordonsflottor och andra mobila resurser, från produkter till människor. Därefter kommer tillämpningar inom handel, fordonseftermarknad, fordons-OEM-marknad och till sist smarta hem och smarta byggnader. 

Tittar man istället på det totala antalet uppkopplade enheter, så är fordons-OEM-marknaden störst, med 30 miljoner noder.

30 av installationerna innehåller en miljon noder eller fler. De tio största installationerna har sammanlagt 60 miljoner enheter, det vill säga i snitt 6 miljoner.

Här finns också för varje installation en femårsprognos för hur mycket den kommer att växa. Totalt kommer 300-listan att ha drygt dubbelt så många noder år 2021 – 344 miljoner. Det betyder att den årliga tillväxttakten (CAGR) är 17,2 procent.

Berg Insight har sammanställt sin statistik i en databas, som du kan använda här – om du är beredd att offra 45 000 kronor: The 300 Largest Cellular IoT Projects Worldwide

 

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)