JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, delar ut närmare 300 miljoner kronor till nio forskare som ska utveckla material för energiomvandling, överföring, lagring eller minskad energianvändning. En viktig ingrediens i utlysningen har varit att resultaten har goda möjligheter att användas i tillämpningar inom 5 till 15 år.

Målet är att de nio forskarna tillsammans med industrin ska få fram nya material för att skapa effektivare och mer hållbara energisystem.

En av forskarna som nu får bidrag är Vanya Darakchieva. Hon får 35 miljoner kronor för att ta fram III-nitrider med låg defekttäthet. Tanken är att materialet ska användas för energieffektiv kraftelektronik.

Johanna Rosen får 33,7 miljoner för att utveckla nya tvådimensionella material för energilagring. Både Vanya Darakchieva och Johanna Rosen forskar på Linköpings universitet.

Inom ett annat projekt siktar Kenneth Wärnmark Lunds universitet, på att byta ut dagens dyra och miljöovänliga material i solceller till järnbaserade material. För detta får han 34,9 miljoner.

Inom ytterligare ett projekt vill Chalmersforskaren Andreas Dahlin utveckla ett böjbart elektroniskt papper i färg.

– Denna utlysning kombinerar ett av stiftelsens prioriterade områden, materialvetenskap, med en av våra viktigaste strategiska utmaningar, energiförsörjningen och förbrukningen. Det finns hög akademisk kompetens inom dessa områden i Sverige och även ett mycket starkt näringsliv, säger Joakim Amorim, programchef på SSF.

Nedan finns en sammanställning över de forskare som får bidrag av SSF denna gång:

 

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)