JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Meshnät har haft svårt att slå igenom eftersom de snabbt dränerar batterierna. Danska Neocortec har löst problemet genom att införa tidssynkronisering. Nu är företaget nominerat i hårvarukategorin på Embedded World i Nürnberg.

– Vi har en egen och patenterad protokollstack som gör att en enhet kan klara sig i många år på ett batteri, förklarade Mads Fischer för Elektroniktidningen för ett drygt år sedan.

Företaget grundades 2008 och sex år senare, 2014, började marknadsföringen. Tekniken kallas Neomesh och bygger på att noderna är tidssynkroniserade, de vaknar bara upp ur sovläget vid bestämda tidpunkter vars intervall kan programmeras av användaren.

Genomsnittsförbrukningen ligger på 10 µA oberoende av om noderna skickar data eller inte.

Ett meddelande är på 19 byte och kanalen är dubbelriktad. All kommunikation är krypterad med AES128. Det går att ha upp till 65 000 noder i ett system som är självorganiserande.

Varje nod som anslutit sig till nätverket räknar ut vilken nod den ska skicka meddelandet till för att det snabbast ska komma fram till destinationen som kan vara en annan nod eller en insamlingspunkt som vidarebefordra data till molnet. Vägen för paketet skapas i realtid, den är inte förutbestämt.

Exakt hur det går till – bortsett från att det är synkron kommunikation och att radiokretsen är en standardkomponent från Texas Instrument – är hemligt.

Precis som andra meshnät passar Neocortecs produkter bäst för uppgifter som har små datamängder och inte kräver realtidsegenskaper.

Företaget har betalande kunder men det finns inga uppgifter på omsättning.

Neocortec med åtta anställda tävlar med tyska halvledarbolaget Infineon och brittiska antenntillverkaren Antenova i kategorin hårdvara. Vem som vinner avslöjas på mässans första dag den 27 februari.

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)