JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Artificiell intelligens behöver etiska riktlinjer, standarder, mer data att leka med och fler användare. Det anser regeringarna i Norden och Baltikum och organiserar sig för att genomdriva det.

Enligt en deklaration som undertecknades av de nordiska och baltiska ministrarna ska samarbetet ”utveckla och främja användningen av AI för att tjäna människor bättre”.

En av punkterna är att arbeta för internationella standarder för infrastruktur, hårdvara, program och data för att säkerställa tillvaratagandet av driftskompatibilitet, integritet, säkerhet, tillit, användbarhet och mobilitet.

Andra projekt kommer att handla om kompetensutveckling, stärkt tillgång till data för AI-tjänster och om etiska riktlinjer.

Sverige är ordförandeland.

I morgon kommer digitaliseringsminister Peter Eriksson – som skrev under deklarationen för Sveriges räkning – att besöka Lindholmen Science Park i Göteborg för att lansera en forsknings- och innovationsarena för artificiell intelligens i samverkan med industri, offentlig förvaltning , sjukvård och universitet. Den har som mål att attrahera internationella topptalanger och accelerera AI-relaterad forskning och innovation.

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)