JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Det Lundabaserade kameraövervakningsföretaget Axis öppnar ett utvecklingskontor i Linköping för mjukvara. Planen är att sysselsätta ett hundratal personer inom några år.

– I och med att vi växer snabbt behöver vi söka oss utanför Lund för att kunna rekrytera rätt kompetens i den takt vi behöver, säger företagets forskningschef Kenneth Jonsson i ett pressmeddelande.

Företaget startar kontoret i samarbete med konsultföretaget HiQ men målet är att ha ett hundratal anställda inom några år.

Om kunskapen kring bildbehandling avgjort till Linköping spelat fördel in är inte klart men bland annat har Autoliv en större grupp på orten som sysslar med mjukvara till kameror.

– Det är en expansiv region (som även innefattar Norrköping) där det finns kompetens som kommer att komplettera den vi har här i Malmö/Lund. Det gäller både utbildning och näringsliv. Närheten till Lund är också en fördel, skriver Kennet Jonsson i ett email till Elektroniktidningen.

Artificiell intelligens används alltmer för videoanalys, och det finns stark forskning inom  AI och bild på Linköpings universitet. 

Är det kanske detta som är fokus det nya kontoret?

– AI och deep learning har vi arbetat med i Lund en längre tid, så det är ingenting som är helt nytt för oss, säger Kristina Tullberg, Axis marknadschef för Norden. 

– När det gäller Linköping så kommer vi initialt att arbeta med mjukvara inklusive molntjänster men om det blir AI är inte bestämt ännu.

Under 2017 omsatte Axis drygt 8,6 miljarder kronor, varav över 18 procent investerades i forskning och utveckling. På huvudkontoret i Lund arbetar över tusen personer med forskning och utveckling av nya produkter och lösningar inom områden som nätverksvideo, passersystem, ljudsystem och videoanalys.

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)