Skriv ut

Det var i februari 2015 som Canon lade ett bud på nätverkskameratillverkaren Axis. Nu har det japanska företaget kommit överens med Elliott och The Liverpool Limited Partnership om att förvärva hedgefondens aktier vilket öppnar vägen för att ta full kontroll över Lundabolaget.

Det såg klappat och klart ut när Canon presenterade budet den 10 februari 2015. Priset låg ungefär 50 procent över börskursen och huvudägarna var med på tåget. En hel del aktier fanns dock hos mindre ägare och hedgefonden Elliot såg sin chans. Den köpte snabbt upp aktier motsvarande drygt tio procent av rösterna och försökte få Canon att höja budet.

Canon ville dock fortsätta driva Axis som ett fristående bolag, och ignorerade att det inte fick full kontroll. En liknande situation uppstod när Canon köpte kopiatorföretaget Océ år 2009, vilket medförde att köpet kunde slutföras först år 2012.

Av dagens pressmeddelande framgår att Canon nu betalar 363,75 kronor per aktie – vilket kan jämföras med det ursprungliga budet som låg på 340 kronor per aktie – och får kontroll på 97,9 procent av Axis. Därmed kan Canon kan ansöka om tvångsinlösen av resterande aktier i bolaget.

 

Kategori: Nyheter